Material săditor produs în sere

Previous
Next

Amenajarea, întreţinerea şi înfrumuseţarea zonelor verzi, a parcurilor, grădinilor publice şi a locurilor de joacă pentru copii, precum şi furnizarea resurselor principale utilizate în vederea amenajării spaţiilor verzi cu arbuşti şi flori, intră în responsabilitatea SC Pieţe Prest SA prin Hotărârea Consiliului Local nr.244/2010, privind delegarea gestiunii unor servicii publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local.

 

Realizarea unei oaze de natură în mijlocul betonului armat, sticlei şi asfaltului  din zonele de locuit modern, reprezintă o activitate aflată în plin avânt şi care se integrează în evoluţia actuală a urbanismului.

Activitatea acestui sector cuprinde producerea materialului săditor dendrologic şi floricol, precum şi activitatea de proiectare, înfiinţare şi întreţinere.

La sera de flori aflată în strada Râureni se produce material floricol pentru plantat în Municipiul Rm.Vâlcea în două sezoane:

· sezonul I : se produc plante floricole bienale şi anume: viola, myosotis, bellis perenis; ele se seamană în lunile iulie, august, se repică în luna septembrie şi se plantează în oraş începând cu luna octombrie până la apariţia îngheţului solului;

· sezonul II : aceste plante se seamănă în sere începând cu luna septembrie până în luna martie.

Sunt specii de plante floricole care se seamănă şi afară în răsadniţe în lunile aprilie – mai.

Plante floricole care se produc în perioada decembrie – mai sunt: begonia, petunia, labelia, agerathum, salvia, dalia, tagetes etc. Lucrările pe care le necesită aceste plante floricole în perioada de producţie sunt :

· a)semănat, repicat la lădiţe;

· b)plantat la ghiveci;

· c)udat;

· d)combaterea dăunătorilor;

· e)administrat îngrăşăminte chimice;

· f)plivit buruieni;

· g)mobilizat solul.

Tot la sera de flori din strada Râureni se produc flori care se pun în jardiniere pe podul Vinerii Mari, stâlpii din centrul municipiului şi cartierul Ostroveni. Aceste flori se schimbă de patru ori pe an, respectiv:

·Prima serie de jardiniere şi ghivece pentru stâlpi cuprinde viole;

·A doua serie cuprinde petunie curgătoare;

·A treia serie cuprinde muşcata curgătoare;

·A patra serie cuprinde crizantema pitică.

Este ideal să se îmbine activitatea de amenajare a spaţiilor verzi cu activitatea de producere a materialului săditor. De regulă materialul săditor autohton este mai rustic şi mai bine adaptat condiţiilor locale de climă şi sol decât materialul provenit din import.